Martina van der Veer

Zonder stroom? Nooit!

Hier krijg je: Impulsen voor zelfkennis, een verwijzing naar een video voor meer kracht en een checklist aan het einde van het artikel.

We kennen allemaal situaties waarin we ons machteloos voelen, dat wil zeggen zonder macht. Als kind hebben we dit gevoel ervaren wanneer we onze wil niet konden laten gelden of wanneer onze behoeften niet werden erkend en vervuld. Dat is pijnlijk! Op basis van zulke ervaringen heeft iedereen bepaald gedrag ontwikkeld om met het gevoel van machteloosheid om te gaan. Hoe is dat voor jou? Hoe ga jij vandaag om met het gevoel (zogenaamd) machteloos te zijn? Als je struikelt over het "zogenaamd" - daar kom ik zo op.

Help, ik ben de controle kwijt!
Zou het nog steeds als machteloosheid voelen als ik een situatie met sereniteit en toewijding tegemoet kon treden? Met andere woorden, mijn oordeel over de situatie even parkeren en ernaar kijken met een open "aha" of "hallo" als een neutrale mogelijkheid tot observatie. Dit is (nog) niet gemakkelijk zonder oefening, ook al zou het gemakkelijk zijn om te doen. Want in de meeste gevallen wordt de stimulus onmiddellijk en ongefilterd gevolgd door mijn evaluatie - en dit resulteert in mijn gevoelens en gedrag. Onbewust val ik terug op de ervaringen (= referentiepunten) die mij mijn leven lang hebben gekenmerkt.

Je hiervan bewust zijn is de eerste essentiële stap. "Aha, zo doe ik dat. Oh ja, dat zit eronder. Hallo hallo, dat weet ik al." - Op deze manier help ik mezelf een buffer op te bouwen en vergeet ik niet naar mezelf te kijken. Sleutelwoord: mezelf in de hoofdrol in plaats van mijn ego de controle te laten nemen. Voor mij is dit een stukje zelfkracht, het tegenovergestelde van machteloosheid.

Eigen je macht: "Verondersteld" is de waarheid
Met een kleine beweging kun je jezelf kracht geven: Herinner jezelf eraan dat je altijd kunt accepteren dat je op dit moment geen enkele manier hebt om te controleren, te bepalen, te veranderen, gelijk te hebben, enz. Overgave en sereniteit geven je de kracht om machteloosheid te ontkrachten.

Je kent waarschijnlijk de LCL-formule: "Love it. Verander het. Laat het." Mijn focus ligt hier alleen op "Love it" - omarm het en accepteer het. Begrijp me goed: verzamel en gebruik al je kracht en mogelijkheden om iets te veranderen of het los te laten. Met dit aspect van de formule reik je jezelf de hand en herinner je jezelf eraan dat je altijd de macht hebt - in de zin van keuzevrijheid en het vermogen om dingen vorm te geven. Je kunt op elk moment vrijelijk beslissen om het feit te accepteren dat je geen controle hebt. In mijn Video "Zonder stroom?" kun je meer te weten komen.

Er zijn omstandigheden die ik niet kan veranderen. Ik hou er niet van, het beperkt me, het voelt verschrikkelijk. Het maakt niet uit of het overmacht is, beslissingen van anderen of mijn eigen creaties. Dit feit accepteren is krachtig. Ik heb hier onlangs een goede les in gehad toen mijn Mac het plotseling begaf. Gegevens weg, twee jaar oude laptop kapot, veel moeite en kosten als gevolg, zenuwen op scherp, woede en ik voelde me een tijdje slachtoffer. Gelukkig was ik in staat om mijn "slachtofferstatus" en het gevoel (pijn) dat eronder lag te zien en er eigenaar van te worden. Op dat moment loste het op en was ik (mijn ik) weer de "heerser" in mijn eigen huis.

Kun je je "almachtsfantasie" herkennen en er eigenaar van worden? We willen controle (=veiligheid) en onze verwachtingen (oordelen) zijn de maat van alle dingen. Dat is prima. Wees je er alleen van bewust dat je de mate waarin je je machteloos voelt mede bepaalt.

Gebruik deze kleine checklist om je te helpen om te gaan met situaties waarin je in de toekomst geen speelruimte meer hebt:

- Realiseer jezelf dat je je machteloos voelt en herinner jezelf eraan dat het kind in je waarschijnlijk op hol slaat. Dat kan het ook. Sta jezelf het gevoel toe en wees lief voor jezelf.
- Neem eigenaarschap over je gevoelens. Daarmee bedoel ik: geef jezelf de ruimte, erken dat dit is hoe je je nu voelt en probeer het niet weg te duwen of jezelf iets leuks aan te praten.
- Pas in de volgende stap, en vooral achteraf, kun je sorteren, onderzoeken en overwegen waar de situatie goed voor was. Welke oude wonden, trauma's en overtuigingen werden geactiveerd? Wat heb je geleerd? Valt er voor jou nog iets te helen?
- Wees echt krachtig en verander je mening of oordeel over de omstandigheid die je niet kunt veranderen. Kan het zo zijn?


We kunnen niet alles controleren en daarom geeft het accepteren van onze grenzen ons waardevolle (innerlijke) vrijheid. Dit erkennen en ernaar handelen is krachtig. Gevoel volgt gedachte en dat hebben we zelf in de hand.

Daarom is zonder macht zijn geenszins de waarheid.

Zoek op

Empower jezelf:

Video afspelen over martina_van_der_veer_vsh_thumb

Je kompas voor 0€:

Zelfverzekerd aan de leiding met één techniek!
Je kompas voor meer veiligheid.
Je innerlijke GPS voor zelfverzekerd leiderschap in het dagelijks leven - bestel nu voor € 0,-.


    Bij binnenkomst ontvang je een kompas waarmee je jezelf kunt versterken en gemakkelijker vooruit kunt komen in het dagelijks leven. Je kunt dit hulpmiddel gebruiken voor jezelf en voor het leiden van teams. Daarnaast ontvang je op onregelmatige tijdstippen e-mailtips zodat je "Ziel- en Zelfleiderschap met gemak" slaagt. Hieronder vallen ook af en toe tips over mijn aanbiedingen. Je kunt je toestemming om de e-mails te ontvangen op elk moment intrekken. Er staat een afmeldlink aan het einde van elke e-mail. Het invullen van je voornaam in het formulier is vrijwillig en wordt alleen gebruikt om de e-mails te personaliseren. Uw registratiegegevens, de registratie daarvan, het verzenden van e-mails en een statistische evaluatie van het leesgedrag worden door Mailpoet verwerkt. Meer informatie hierover vind je in mijn privacybeleid.