Martina van der Veer

Weet je het niet zeker? Reken maar!

Video afspelen

Als ik dit eerder had geweten en vooral had beseft, waren veel dingen makkelijker voor me geweest! Ik heb het over eigendom nemen van mijn onzekerheid en haar of mezelf toestaan dit te voelen en te communiceren. Waarom niet? Neem even de tijd om na te denken over waarom het misschien geen goed idee is. Realiseer je je dat je ervaringen met het onderwerp meteen geactiveerd worden en je beveiliger (ego) meteen wil bepalen wat hier goed is? Dit is niet zelfbepaald, maar een herhalingslus.

Je niet (helemaal) veilig voelen is volkomen gerechtvaardigd en normaal. Er wordt ons echter nog steeds verteld dat we altijd en overal voorop moeten lopen zonder enig teken van onzekerheid. Alsof dit ons waardevoller zou maken. Helaas is dit een van de meest voorkomende overtuigingen. "Ik mag geen enkel teken van onzekerheid vertonen, anders ...". Hoe zou je die zin afmaken?

"Helaas weet ik niet of ik het vliegtuig kan laten landen..."
Laten we onderscheid maken wanneer jouw bekentenis van onzekerheid anderen misschien geen goed gevoel geeft: Wanneer ik je in vertrouwen neem over mezelf en mijn leven, wil ik echt het gevoel hebben dat je veilig bent en dat ik je de leiding kan geven en mijn controle uit handen kan geven. Anders vind ik het heel toegankelijk, menselijk en oprecht als iemand toegeeft dat hij of zij op dit moment niet veilig is. Voor mij is dit een duidelijk teken van ware soevereiniteit en ik breng het in de praktijk.

Uit het korset
Ik herinner me dat ik in mijn schooltijd bewust gedragsstrategieën ontwikkelde om mijn diepe onzekerheid, gevoeligheid en voorheen zeer lage gevoel van eigenwaarde te camoufleren. Dit ging lange tijd zo door en zelfs vandaag de dag vind ik mezelf van tijd tot tijd terug in soortgelijke patronen. Helaas, omdat ik eigenlijk beter weet en het mijn leven anders zoveel makkelijker maakt.

Een paar dagen geleden kon ik deze ervaring weer opdoen. Ik channelde een Vocal Sound Healing in mijn eerste workshop "More Power4 you". Sommige deelnemende vrouwen kenden mij van eerdere seminars en dus alleen vanuit een zakelijke context. Dit gegeven straalde me even in mijn oude "veiligheid/zakelijke korset" in mijn nieuwe zichtbaarheid en ik was veel minder ontspannen dan anders. Pas achteraf realiseerde ik me dat het zoveel zachter, makkelijker, boeiender en relaxter zou zijn geweest om openlijk mijn onzekerheid (= angst om het niet leuk te vinden) toe te geven. Het mooie is: Ik herkende het, begreep het, nam er eigenaarschap over en kan er nu de volgende keer veel zelfverzekerder mee omgaan. Want de volgende keer zal ik waarschijnlijk weer onzeker zijn.

Hoe meer ik mezelf toesta om mijn onzekerheden te accepteren en ze met anderen te delen, hoe zelfverzekerder en zelfbewuster ik ben. Bekijk de video voor tips over hoe je dit in de toekomst gemakkelijker kunt doen. Laten we samenwerken om "Onzeker - gewoon niet" te veranderen in "Onzeker, maar veilig!".

Zoek op

Empower jezelf:

Video afspelen over martina_van_der_veer_vsh_thumb

Je kompas voor 0€:

Zelfverzekerd aan de leiding met één techniek!
Je kompas voor meer veiligheid.
Je innerlijke GPS voor zelfverzekerd leiderschap in het dagelijks leven - bestel nu voor € 0,-.

    Bij binnenkomst ontvang je een kompas waarmee je jezelf kunt versterken en gemakkelijker vooruit kunt komen in het dagelijks leven. Je kunt dit hulpmiddel gebruiken voor jezelf en voor het leiden van teams. Daarnaast ontvang je op onregelmatige tijdstippen e-mailtips zodat je "Ziel- en Zelfleiderschap met gemak" slaagt. Hieronder vallen ook af en toe tips over mijn aanbiedingen. Je kunt je toestemming om de e-mails te ontvangen op elk moment intrekken. Er staat een afmeldlink aan het einde van elke e-mail. Het invullen van je voornaam in het formulier is vrijwillig en wordt alleen gebruikt om de e-mails te personaliseren. Uw registratiegegevens, de registratie daarvan, het verzenden van e-mails en een statistische evaluatie van het leesgedrag worden door Mailpoet verwerkt. Meer informatie hierover vind je in mijn privacybeleid.